Natuurlijke speelplekken

In de drie kernen Cothen, Langbroek en Wijk bij Duurstede legt Natuurlijk heel leuk komend jaar meerdere natuurlijke speelplekken aan waar kinderen weer kind kunnen zijn. Door simpele toevoeging van meer (eetbaar) groen en natuurlijke materialen zoals zand, water, takken, boomstammen en stenen worden bestaande speeltuinen weer spannend. Ook tussen deze speelplekken maken we steppingstones van speelse, spannende en eetbare elementen. Zo wordt het voor jong en oud interessanter en vooral leuker om meer naar buiten te gaan. 

Natuurlijk spelen in het stadspark

Tussen de Hordenboomgaard en de stadsvijver is een natuurlijke speelplek toegevoegd aan de bestaande speelplek. Door een waterstroom met handpomp is een leuke, spannende speelplek ontstaan waar al door heel veel kinderen grachten en eilanden gegraven zijn.
Hiermee is een basis gelegd waarop we de komende jaren samen met kinderen verder doorbouwen door steeds nieuwe elementen, zoals boomstammen, keien e.d. toe te voegen.

Locatie: 51°58’28”N - 5°20’01”E

Spelen in de boomgaard

Naast de skatebaan in het EigenWijks Speelpark in De Horden ligt een fijne groene oase. Een deel van de oude boomgaard is bewaard gebleven. Deze boomgaard wordt samen met leerlingen van De Regenboog, De Horn en Het Anker omgetoverd tot een natuureducatieve speelplek.
Ook de jongeren van het skatepark en omwonenden willen graag hun steentje, takje, boompje bijdragen. Gezamenlijk ontstaat er een leuke buitenplek waar schoolklassen buitenles kunnen krijgen en waar kinderen lekker kunnen klimmen en klauteren.

Zaaien, oogsten en proeven

In de wijk De Engk is in 2022 een buurtmoestuin opgezet. Elke vrijdagmiddag helpen kinderen en volwassenen uit de buurt mee aan het onderhouden van de buurtmoestuin. Er wordt gezaaid, geoogst en natuurlijk ook geproefd. Want wat blijkt: “planten zijn magisch”. Je stopt een zaadje in de grond en na een paar weken heb je heel veel kroppen sla en een prachtige plant met tomaten.

En -“mama, heb je dit al geproefd?” - een kruidentuin om van te smullen. In 2023 is de buurtmoestuin uitgebreid omdat buurtbewoners graag meer groente en fruit voor eigen gebruik wilden telen. En daar dragen de gemeente, woningcorporatie Woonin en Stichting Binding graag aan bij.

Heul Gezellig moestuinieren

Bij het buurthuis Heul Gezellig is in 2023 een buurtmoestuin opgezet. Leerlingen van het Revius Lyceum hebben als maatschappelijk stageproject de achtertuin van het buurthuis omgetoverd tot een gezellige kruidentuin met daarnaast bessen- en frambozenstruiken. Daarna is samen met buurtbewoners de moestuin aangelegd. Inmiddels staat het vol met tomaten, komkommers, uien, preien en eetbare bloemen.

Elke dinsdagmiddag van 14.00-16.30 uur kun je hier moestuinieren, oogsten en/of genieten van deze fijne buurtmoestuin. 

"We willen een moestuin.”

Bij het brainstormen over een natuurlijke speelplek aan de Mauritsdreef in Langbroek gaven de buurtkinderen aan dat ze graag een moestuin wilden. “Dan hebben we groente en fruit om jam en zo te maken om te verkopen voor een goed doel.” Ook de volwassen buurtbewoners vonden het een leuk idee.

Ook de nabij gelegen Piet de Springer school wilde graag een moestuin voor buitenlessen. Ook de volwassen buurtbewoners vonden het een leuk idee. Dus zo ontstond het plan en in 2023 de realisatie van de buurtmoestuin in Langbroek. 


 

Mobirise free software - Find more