mensen maken Wijk bij Duurstede

> groener 

“De grootste voldoening zit in het gezamenlijk met gelijkgestemden iets moois voor elkaar krijgen, waar je vervolgens iedere dag van kunt genieten omdat het allemaal in je eigen gemeente is. Je voelt dat je als bestuurslid en als vereniging echt werkt aan belangrijke doelen in je eigen woonomgeving. Daarbij komen je ook nog eens in contact met leuke en interessante mensen die je anders waarschijnlijk nooit zou hebben ontmoet.

En ja, het is soms hard en lang werken om iets te bereiken, maar het kan ook makkelijker gaan dan je denkt. Het groot onderhoud in de Heemtuin was bijvoorbeeld al jaren een zorg en niet oplosbaar probleem. Toen dit een keer ter sprake kwam bij een overleg met de wethouder en ambtenaren werd er meteen actie ondernomen en een paar weken later heeft de gemeente ons hier fantastisch mee geholpen.

Als bestuur hebben we een aantal jaren geleden een nieuwe werkgroep opgezet die zich bezig ging houden met het groenbeleid in de gemeente, dus met bestemmingplannen, kapvergunningen en natuurprojecten. De afgelopen tijd was natuureducatie voor kinderen wat weggezakt. Dat hebben we weer nieuw leven ingeblazen door de samenwerking te zoeken met Natuurlijk heel leuk, De Wijkse Moestuin en Kinderboerderij De Vliert. Voor de komende jaren ligt de uitdaging vooral in het behouden van de continuïteit binnen het bestuur. Daarom zijn we op zoek naar mensen met hart voor natuur en milieu, die zich samen met de leden van de vereniging willen inzetten om nog meer ‘groen’ te realiseren in Wijk bij Duurstede.” 

Ook bestuurslid worden bij Vereniging Natuur en Milieu/IVN?

Wat zijn de belangrijkste taken?
We zoeken enthousiaste bestuursleden die samen met het huidige bestuur de koers van de vereniging bepalen en de groei de komende jaren in goede banen leiden. De sfeer in het bestuur is professioneel maar toch gemoedelijk, we kennen elkaar en gebruiken elkaars sterke punten. Affiniteit met en kennis van natuur en/of landschap is een pre, maar niet beslist noodzakelijk. We zouden heel blij zijn met een nieuwe penningmeester, want onze penningmeester treedt binnenkort af. Maar ook andere bestuursleden zijn van harte welkom.

Hoeveel tijd kost dit per iemand per maand?
Het bestuur vergadert zo’n 6-8 keer per jaar in de avonduren (in overleg), daarnaast zijn er twee ledenvergaderingen. Verder onderhouden we contacten met andere (regionale) organisaties die natuur en milieu een warm hart toedragen.

Wat zijn belangrijke vaardigheden, ervaring en/of karakter?
Ervaring binnen een bestuursfunctie is prettig. Maar het belangrijkste is de inzet en ambitie om binnen een gezellig bestuur en in nauwe samenwerking met de werkgroepen de koers van de vereniging te bepalen en er voor te zorgen dat de vereniging toekomstbestendig is.

Vereniging Natuur en Milieu/ IVN Wijk bij Duurstede

De vereniging organiseert met veel plezier en passie natuur- en milieuactiviteiten in de eigen woonomgeving. Dat doen we omdat we graag investeren in een mooi landschap, een rijke natuur en een gezond leefmilieu. De afgelopen jaren is de vereniging in korte tijd gegroeid van 150 naar 190 leden. De zeven werkgroepen houden zich bezig met landschapsbeheer, flora, vogels, de heemtuin, natuureducatie, zwerfvuil en het groenbeleid. Leden van onze vereniging voelen zich niet alleen verbonden met de natuur, maar steken ook daadwerkelijk de handen uit de mouwen. De vereniging is een afdeling van de landelijke IVN-organisatie met meer dan 25.000 vrijwilligers.

Inmiddels is de VNMW een niet meer weg te denken vereniging in Wijk bij Duurstede. We zijn overal zichtbaar. Onze leden werken in de heemtuin, knotten bomen, organiseren de clean-updagen, werken samen met Natuurlijk heel Leuk, de Kinderboerderij en De Wijkse Moestuin om een aantrekkelijk natuurprogramma voor kinderen te realiseren en, last but not least, we denken en praten mee met de gemeente over kwesties waarbij natuur, landschap en milieu in het geding zijn.  Meer weten over Vereniging Natuur en Milieu/IVN Wijk bij Duurstede? Kijk op de website van de vereniging.

 

Design a web page with Mobirise