mensen maken Wijk bij Duurstede

> voedselrijker

“Waarom ik vrijwilliger ben bij De Wijkse Moestuin? Gewoon omdat je lekker buiten bezig bent met mensen met hetzelfde doel en omdat het gezellig is. Het begon allemaal met een (zeer) klein stukje tuin dat ik als moestuin ging gebruiken. Dan ga je dingen lezen over groente- en fruitteelt. En besef je dat het ook anders kan... 

Het concept van De Wijkse Moestuin sprak ons erg aan: zelf oogsten, vers van het land direct op je bord en vooral zonder verpakking. Dus zijn we eerst gestart als oogstgenoot, een paar keer meegedaan op een meewerkdag op de moestuin. En door de gezelligheid op die dagen, werd ik steeds enthousiaster en heb ik besloten om structureel te gaan meewerken.

Dat enthousiasme wil ik graag uitdragen, want het is echt erg fijn om je gezamenlijk in te zetten voor deze mooi gemeenschappelijke moestuin. Maar mensen moeten eigenlijk gewoon zelf komen kijken en als ze dan ook enthousiast worden, zijn ze van harte welkom!” 

Ook vrijwilliger worden bij De Wijkse Moestuin?

Welke taken hebben vrijwilligers bij De Wijkse Moestuin?
De taken die je als vrijwilliger doet is eigenlijk alles wat voorkomt in de tuin, om deze zo optimaal mogelijk te benutten. Je kunt hierbij denken aan wieden, zaaien, poten, maar ook bewatering op orde brengen, paden aanleggen, hekwerk onderhouden, maar ook een kas bouwen, onderkomen bouwen voor regenachtige dagen, etc. Niet dat je alles moet kunnen, gelukkig zijn er voldoende mensen die gezamenlijk alle benodigde skills hebben.

Hoeveel tijd kost dit per iemand per maand?
De tijd die je per maand kwijt bent als vrijwilliger is moeilijk te zeggen. Je geeft zelf aan hoeveel dagdelen en welke je kunt meewerken. Een dagdeel is ca. 3 uur dus reken maar uit. Uiteraard kun je hiervan afwijken maar het is wel prettig als Bea, die alle werkzaamheden coördineert, er toch redelijk van uit kan gaan wie wanneer aanwezig is.

Heeft iemand bepaalde vaardigheid of ervaring nodig voor het vrijwilligerswerk?
Nee hoor, je moet niet vies zijn van het met je handen in de grond bezig te zijn, hoewel alle gereedschap voorradig is om te kunnen werken. Bea legt je graag uit hoe de werkzaamheden uitgevoerd moet worden, tot hoe diep iets gepoot moet worden. En je werkt altijd met een paar mensen samen, dus er is altijd wel iemand die weet hoe het moet. 

De Wijkse Moestuin

De Wijkse Moestuin is een jong, kleinschalig, biologisch tuinbouwbedrijf. Op 1 ha wordt groente geteeld voor de directe afzet in de vorm van Oogstaandelen. Klanten komen hun groente zelf oogsten. De meeste gewassen worden buiten geteeld, maar er zijn ook 2 tunnelkassen. Naast groente is er ook fruit (vooral bessen, bramen, frambozen) en bloemen te oogsten. Er zijn inmiddels zo’n 150 oogstaandeelhouders en 35 vrijwilligers actief bij de moestuin

Het concept van De Wijkse Moestuin is gebaseerd op Community Supported Agriculture (CSA) en is een goed alternatief voor de huidige grootschalige voedselindustrie. Er is bij deze vorm van landbouw sprake van nauwe samenwerking tussen producent en consument. Ze delen beide de verantwoordelijkheid. Consumenten betalen een bijdrage om de productie van voedsel mede mogelijk te maken. Hiervoor krijgen ze producten terug. Er zijn veel vormen van CSA en een ervan is een zelfoogsttuin met oogstaandelen. Deze vorm is terug te vinden bij De Wijkse Moestuin.Meer weten over De Wijkse Moestuin?
Kijk op www.dewijksemoestuin.nl 

 

Designed with Mobirise